Hoe jezelf geestelijk te handhaven tijdens het verwezelijken van je droom

Hoe jezelf geestelijk te handhaven tijdens het verwezelijken van je droom

Hoe jezelf geestelijk te handhaven tijdens het verwezelijken van je droom

purpose-Studio-Insights-by-Michael-David-Sturlin

Ruim een jaar geleden begon ik zonder financiële middelen aan iets wat nog niet bestond op een manier die nog niet bestond. Ik startte mijn bedrijf in GordijnKunst. GordijnKunst is een nieuwe vorm van textielkunst, genaaid als ware het glas in lood, zodat de zon er doorheen kan schijnen en de toepassing als gordijn prachtig is. De doeken worden van reststoffen genaaid in Oekraïne in een opgericht vrouwenwerkproject, geschoold op een democratische, sociale bedrijfsvoering. Elk nieuw doek wordt gefinancierd door de verkoop van een vorig doek en dat is ons succesvol groeimodel. Ondertussen bevrijden we de interne kunstenaar door het proces van accumulatieve kunst. Over elk woordje zou ik een blog kunnen schrijven (I did: Here) maar dit is de telegram-versie.

Nu ben ik een jaar verder en alleen al het doldwaas levensgeluk is waarom ik iedereen zou willen aanraden je droom te verwezenlijken. Wat zou jij doen, zelfs als je er niet voor betaald krijgt? Nu staan de bedrijfsstructuren van Gordijnkunst en worden de doeken verkocht. Nu ben ik bezig met een grote opdracht en komen mensen vanzelf op mij af. Dit is een punt waar ik een ruim jaar geleden niet eens van had durven dromen. Nu durf ik deze blog te schrijven.

Hoe jezelf geestelijk te handhaven tijdens het verwezenlijken van je droom.

Deze blog schrijf ik omdat ik zeer veel belang hecht aan dromen, aan mensen en hun missies. Is gelukkig zijn niet het hoogste doel waar alle ander doelen deriviaten van zijn? Dit is een pleidooi voor de korte weg naar geluk en de gelukkige gek. Ik geloof dat gelukkige mensen leukere en lievere mensen zijn. Dit komt de omgeving, op alle niveaus, ten goede. Met jouw droom inspireer je weer andere mensen ook van het leven te genieten en voor het geluk te kiezen. Gelukkige mensen zijn ook zachter voor hun medemens en de omgeving. Een verbeterde wereld begint bij jezelf. Leef je droom. Wees de gelukkige gek. Tevens weet ik als geen ander hoe spannend en onzeker dit in het begin, tijdens en na de grote stap kan zijn. Hopelijk, misschien, kan ik iemand over de drempel helpen. Of kan ik degenen die reeds bezig zijn even een steuntje in de rug of wat tips geven.

Dromen zijn ongehoorzame, storende bijtbeestjes. Al ben je uiterlijk nog zo keurig bezig met je carrièrepad, je dagelijks leven en het oogsten van bewondering; ze blijven om je heen zoemen en je bijten. Ze blijven je vragen om dat ene belachelijke te doen waar je zo belachelijk gelukkig van zult worden. Het is aan jou wat je met deze bijtbeestjes doet: je kunt ze doodslaan, maar daarmee sla je jezelf dood. Dan wordt je…. We kennen allemaal genoeg van die mensen, toch? Maar je kunt ook naar ze luisteren, en daarmee luister je naar jezelf.

802c17a0caa4ca7345a08747a7e73558

Geloof.
Dit is denk ik het allerbelangrijkste. Geloof in je droom en in jezelf. Zie en voel de verwezenlijking in volle glorie voor je. Sla dit op in jezelf, op je eigen, interne harde schijf. Op momenten dat je twijfelt, of het tegenzit kan je dit gevoel weer terug halen. Het helpt je echt door de mindere momenten heen.

Mediteer.
Dit is mijn beste manier om het goede gevoel vast te houden, te hervinden of om in je kracht te staan. Mediteren werkt bij mij ook fantastisch voor ontwerpen, voor ideeën, of zelfs voor technische vraagstukken of om een vraag uit te zetten. Stop het geraas. Bezie van buiten. Voel. Reflecteer. Zet jezelf open om ingevingen te mogen ontvangen buiten de door jouw mogelijk gehouden oplossingen. Zelf mediteer ik elke ochtend en avond en als ik in het atelier ben, dan hoort het bij mijn lunch. Maar hierin vindt ieder zijn eigen patroon.

Mediteren is voor mij hoe ik aan mijn werk vanuit een goed gevoel begin. Als je je slecht voelt, begin dan niet aan contact met anderen. Het kan ook zijn dat je je om twaalf uur ’s nachts geïnspireerd voelt om die mail te versturen. Zorg ervoor dat wát je neerzet, is neergezet vanuit een oprecht goed gevoel. Jij bent de (wo)man on a mission. Zelfs al ben je alleen op het schip, het is belangrijk dat de kapitein inspirerend, visionair en motiverend blijft.

Al doende leert men.
Er zijn twee manieren om iets te beginnen: wachten op de ideale omstandigheden en volslagen doorgeleerd zijn voor elk aspect dat op je weg kan komen of rug recht, diep adem halen, vertrouwen in jezelf en op wat komen gaat en duiken. Voor het verwezenlijken van je dromen raad ik het laatste aan, omdat anders die ideale omstandigheden waarschijnlijk nooit komen. Wanneer zijn de ideale omstandigheden bereikt? Als je begint. Dit betekent wel gedisciplineerd zijn in het ontwikkelen van die nieuwe vaardigheden. Ikzelf vind dit een heerlijke uitdaging om mijzelf te blijven scholen. Perfectie kan verlammend werken en eigenlijk angst in verhulling zijn. Analyseer dit in jezelf en wees bewust.

Mijd negativiteit.
Je bent een prachtige, unieke plant aan het laten groeien. Het is belangrijk om die, vooral in de prille kiemfase, de ideale omstandigheden te bieden om sterk te kunnen groeien. Wees een tijdje, tijdens de opstart, of als je jezelf wiebelig voelt, kieskeurig in de mensen met wie je je omringt. Mensen zijn altijd geneigd om te zeggen dat iets niet kan en superkritisch zijn; ‘Waar zit de fout?’ staat te boek als een goede eigenschap. Ik vind het maar gek en eigenlijk gepulk aan de vlekjes. Laat mensen je plan(t) met jouw goedkeuring bijsnoeien, maar laat ze het niet neer maaien.

Andersom: probeer je te omringen met gelijkgezinde mensen die je snappen, je steunen en inspireren. Je staat niet alleen en kan hulp gebruiken. Vooral bij een carrièreshift kan dit betekenen dat je omgeving er totaal anders uit kan gaan zien.

Wist je trouwens dat die gelijkgestemde, stimulerende mensen als vanzelf komen? Dat is in ieder geval mijn wonderlijke ervaring. Er zullen activiteiten zijn die je energie uitzuigen. Bijt je er niet op vast. Je kunt veel beter je bedrijf en droom voeden met die aspecten waar jij goed in bent. Voor mij was het een wonderlijke, geruststellende openbaring dat er mensen zijn die die dingen juist leuk vinden waar jij je hoofd van op de muur bonkt! Ongelooflijk, is het niet? De eerlijkheid gebiedt: ik moet degene nog vinden die smikkelt en smult van Oekraïense handels- en douaneregels.

Zoek inspiratie en bewonder.
Wat een wonderlijke creatie is de mensheid en tot wat voor wonderlijke creaties is zij in staat. Je vindt wat je zoekt en zoek de jawdroppers. Ga actief uit op inspiratie, naar exposities, op het internet, naar lezingen ect. Websites zoals Pinterest zijn voor mij eindeloze bronnen van inspiratie. Welke personen inspireren jou? Waarom? Als je jezelf betrap in jaloezie of afgunst, vraag jezelf af: Wat is het in diegene wat mij zo beweegt? Ben je slechts boos dat zij dat al heeft? Bewonder het. Het is een mindshift.

Geef.
Geef, geef.
Geef rondom. De mogelijkheid om te kunnen geven is veel meer een state of mind dan een weergave van je materiële welvaart.
Geef in een andere vorm, in andere spectra in je leven, aan andere personen, maar geef. Geef vol overgave. Help met een overtuigd ‘Alsjeblieft’! Open the gates, open de dammen, open de stroom. Je zult zien hoeveel mensen ook bereid zijn jou te helpen en en jou te geven. Voel hiervan de vreugde en bedank even grondig en oprecht.

Deze blog is gebaseerd op eigen ervaring en geschreven met de beste intenties. Graag verneem ik wat jouw droom is en in welke fase van verwezenlijking zich die bevindt. Welke manieren heb jij om jezelf bij je droom te houden?

13330992_632901633530997_8768650087595464915_n

Tatjana Kiriënko is oprichter en creatrice van Curtain&ko GordijnKunst.
Meer kun je vinden op www.gordijnkunst.nl
of bij Curtain&ko op Facebook.
Reacties en vragen kunnen, behalve bij de blog, ook naar info@gordijnkunst.nl

1 Comments

  1. marte
    02.08.2016 at 3:05 pm
    Reply

    Heel cool Tanja, ik vind het ontzettend gaaf wat je doet! Hoe lang had je al deze droom voordat je er echt mee bezig ging? Ik weet dat je jaren terug altijd al bezig was met stoffen, net als ik trouwens! Helaas ben ik momenteel iemand die zijn passies heeft weggestopt vanwege… angst? Geen idee eigenlijk. Maar ik ben weer voorzichtig begonnen mijn dromen te exploreren 🙂 en hoop dat ze binnenkort ook weer een fysieke vorm krijgen! Jij bent daarin in ieder geval een inspiratie 🙂 liefs, marte

Leave a Comment